Tietoa päänsuojauksesta
Riskit
Kypärää on käytettävä aina, kun esineiden putoaminen on työmaalla mahdollista. Kypärää on käytettävä myös silloin, kun henkilön jääminen puristukseen, lämpösäteily tai sulan metallin roiskuminen voi aiheuttaa vaaratilanteita. Tietyt tuotteet on valmistettu sähkötöissä käytettäviksi. Kylmissä olosuhteissa työskenneltäessä kypärän alle pitää mahtua myös kypärähuppu.
Kypärien lisävarusteet
Kypärään voidaan kiinnittää erilaisia adaptereita ja soviteosia. Näin esimerkiksi kuulonsuojaimet tai suojalasit voidaan kiinnitää kypärään. Kuulonsuojaimen ja suojalasien käyttöohjeissa ilmoitetaan, minkä valmistajan kypärän kanssa ne on yhdessä testattu. Lue tästä tarkemmin kuulonsuojainten ja silmiensuojainten osioista. Leukahihnan lukitusmekanismin on lauettava 15-25 kg:n painosta. (Huom. rakennusalalla suositellaan käytettäväksi leukahihnalla varustettua kypärää).
Ominaisuusmuutokset tuotteen ikääntyessä
Teollisuuskypärien käyttöiästä ei ole mitään erityistä suositusta. Standardissa ei määritellä, koska kypärä pitäisi vaihtaa. Tämä siksi, että kypäriä käytetään ja säilytetään mitä erilaisimmissa ympäristöissä. Kypärät on kuitenkin testattu olosuhteissa, jotka vastaavat kolmen vuoden käyttöä skandinaavisessa ilmastossa. Testin jälkeen kypärien ominaisuudet olivat pääosin muuttumattomia. Käyttöaika saattaa olla lyhyempi, mikäli kypärä altistuu esimerkiksi kemikaaleille tai pitkäaikaiselle auringonvalolle. Kypärä on vaihdettava välittömästi, jos siihen tulee halkeama tai siihen kohdistuu voimakas isku. Myös auringon ultraviolettisäteily vahingoittaa suojakypärän muovimateriaaleja.
Yleisesti ottaen on vaikea nähdä eroja uudessa ja uv-säteilyn ”vanhentamassa” kypärässä. Peltorin innomaation Peltor Uvicator:n avulla voidaan helposti nähdä koska on aika vaihtaa kypärää. Uv-säteilykertymän lisääntyessä, kypärän Uvicator ilmaisee koska kypärä on vanhentunut. Tämä patentoitu ratkaisu lisää käyttäjien turvallisuutta.
Sopivan kuulonsuojaimen valinta
Kuulonsuojaimen valinnassa otetaan huomioon useita tekijöitä: suojaimen mukavuus, käyttöalue sekä melu, jolta suojaimen käyttäjän tulee käyttäjäänsä suojata. Vaimennus ei saa olla liian tehokas, eikä myöskään riittämätön.
Liian tehokas vaimennus, ylivaimennus, voi eristää käyttäjän myös tärkeiden äänien ulottumattomiin. Sen lisäksi käyttäjä nostaa helposti kuulonsuojaimen paikoiltaan kuullakseen tarvitsemansa äänet ympäristöstä. Näin hän altistuu haitalliselle vaimentamattomalle melulle, eli suojaimen käyttöaika pienenee (ks.käyttöaika alla).
Jos melutaso ylittää 80 dB (kahdeksan tunnin työpäivän aikana) työntekijä saa halutessaan kuulonsuojaimet työnantajalta. Jos melutaso ylittää 85 dB, kuulonsuojaimia on käytettävä.
On tärkeää varmistaa, että työntekijöillä on käytettävissään riittävä, mutta ei silti liiallinen vaimennus. Ylisuojaus aiheuttaa eristymisen tunnetta, varoitusäänet eivät välttämättä kuulu ja keskustelu ei onnistu kuulonsuojainta käyttäen. Tämän seurauksena suojaimet riisutaan useammin, jolloin vaimennus menetetään tuoksi ajaksi kokonaan.
100% KÄYTTÖASTE – AINOA VARMA SUOJA KUULOVAURIOITA VASTAAN!
Esimerkki 1.
4 tunnin käyttö 8-tuntisen työ-päivän aikana, vaimennusteho 3 db suojaimesta riippumatta.
Esimerkki 2.
7,5 tunnin käyttö 8 tuntisen työpäivän aikana, melu 105 dB, vaimennus suojaimella 30 dB. Vaimennusteho vain 12 dB. Eli äänitaso suojaimen sisällä 93 dB tasoitettuna koko työpäivälle.
VAARA!
Tiesitkö, että…
* Kuulovamman saaneen henkilön kuntouttaminen maksaa 10 kertaa enemmän kuin vamman estäminen.
* Melu on tietyssä mielessä verrattavissa radioaktiiviseen säteilyyn. Ihminen sietää melua päivittäin vain rajoitetusti, ja yksilölliset vaihtelut ovat suuria.
* Raja-arvot alittavakin melu aiheuttaa useimmille stressiä, lisää verenpainetta ja heikentää keskittymiskykyä.
* Arkikeino todeta kuulovaurion vaara on puhua normaalilla äänellä metrin päähän normaalikuuloiselle.
Jos vielä et ole löytänyt niin mukavaa kuulonsuojainta, että voisit sitä vaivatta käyttää, tutustu yksilöllisesti muotoiltuihin EARfoon kuulonsuojaimiin. Kysy lisää!
Tärkeää tietää hengityksensuojaimista >> (pdf-liite)
Autamme tarvittaessa mielellämme hengityssuojaimen valinnassa. Ota yhteyttä p. 0400-865757 tai poikkea myymäläämme! Meillä on suuri valikoima monen tasoisia hengityssuojaimia. Voit kokeilla valikoimaa ja kysyä asiantuntijan neuvoa. Sinun turvallisuutesi ja henkilöstösi terveys ovat meille pääasia!
Kuvassa erittäin tehokas ja kevyt Sundström SR700 moottoroitu puhallin litiumakulla ja monipuolisella suojakypärävisiirillä.
Tietoa Salli Satulatuoleista
Ratsastuksenomaisen istumisen fyysiset vaikutukset (PDF-tiedosto)
Perinteisen istumisen haittavaikutukset: (PDF-tiedosto)
TOIMITUSPÄÄLLIKÖN SUOSITUS SALLI SATULATUOLISTA®
Olen toiminut useita vuosia lehden toimituksessa ja kärsinyt aiemmin kovista päänsärkykohtauksista kirjoitusrupeaman jälkeen (deadlinen). Neljä vuotta sitten otin käyttööni Salli Satulatuolin® ja päänsärkykohtaukseni hävisivät kokonaan. Otettuani Sallin käyttööni jouduin säätämään työpöytääni hieman normaalia korkeammalle ja kapea hameeni vaihtui pitkiin housuihin. Työtuolina Salli on erinomaisen hyvä keksintö ja suosittelen sitä lämpimästi kaikille ihmisille , joilla on niska-hartiaseudun vaivoja.
Sirkku Immonen
Toimituspäällikkö, Käsi Kädessä lehti
HAMMASLÄÄKÄRIKLINIKAN SUOSITUS SALLI SATULATUOLISTA®
Ostimme ensimmäisen Salli Satulatuolimme ® vuonna 1996 ja havaitsimme hyvin pian sen positiivisen vaikutuksen työergonomiaan ja terveyteen. Sen jälkeen hankimme Sallit koko 14-henkiselle hoitohenkilökunnallemme sekä vastaanottovirkailijoillemme. Nyt kukaan työntekijöistämme ei tekisi töitä ilman Sallia. Sijoituksemme Salliin on ollut tuottoisaa, sillä työntekijöillä on nyt enemmän työenergiaa ja terveydenhoitokustannukset ovat alentuneet. Itse olen päässyt eroon kaikista selkäsäryistäni, aivan kuten kolleganikin. Työnteko tuntuu nyt vähemmän väsyttävältä.
Salli mahdollistaa parityöskentelyn mitä erilaisimmissa asennoissa ja sen avulla kääntyminen, kurottaminen ja liikkuminen on paljon helpompaa. Kokemuksemme Sallista on osoittanut, että parempi asento vähentää jännitystä, mistä on seurauksena lisääntynyt tuottavuus ja parempi työnlaatu. Myös työilmapiiri on miellyttävämpi ja asiakkaatkin pitävät siitä.
Pekka Asikainen, EHL
Omistaja/Toimitusjohtaja
Suomen Keinojuuriklinikka Oy, Espoo
SUOMEN POSTIN LAUSUNTO SALLI SATULATUOLISTA®
Olemme huomanneet, että seisomisen ja istumisen yhdistäminen kuhunkin työkokonaisuuteen on ergonomisesti parasta. Tuolin valinnassa kiinnitettiin alun perin huomiota ala- ja yläselän sekä hartiaseudun oikeaan ryhtiin, jalkojen verenkiertoon ja tuolin liikkuvuuteen. Salli Satulatuoli on osoittautunut hyväksi valinnaksi, eritoten malli, jossa etureunaa on alennettu miehiä ajatellen. Salli Satulatuolia käytetään jakelutoimipaikoissa lajittelutyössä, yhteensä n. 2500 työpisteessä. Työntekijämme pitävät tuolista, se pakottaa istumaan oikeassa ryhdissä, ja pyörien avulla on liikkuminen työpisteissä vaivatonta.
Lasse Yläneva
Suomen Posti
Valmistajan sivuille: www.salli.com
Lisätietoa työpistematoista
Työympäristöä parantamaan
Jo lyhytaikainen kovalla pinnalla esim. betonilattialla seisominen saattaa aiheuttaa muutoksia liikkumisessa, tarkoituksettomia liikkeitä, turvotusta, lihaskipua sekä keskittymisen herpaantumista.
Pidempiaikainen seisomatyöskentely voi aiheuttaa kohonneen riskin lihastoimintojen heikentymiseen, selkärangan joustavuuden vähentymiseen, suonikohjuja sekä kroonisesti heikentyneen jalkosen verenkierron, joka saattaa johtaa työkyvyttömyyteen.
Kipu, epämukavuus ja rasitus voidaan ehkäistä ennalta – tämä on todistettavissa! Kimmoisan ja joustavan seisoma-alustan – kuten ERGOMAT työpistematon – on osoitettu omaavan positiivisia vaikutuksia sekä työympäristöön että työntekijöiden tyytyväisyyteen ja tehokkuuteen.
Laadukas työpistematto myös kestää kulutusta, on taloudellinen, turvallinen sekä ympäristöystävällinen. Koekäytöt saatavana, ota yhteyttä
0400 325 076 tai myynti@suojainexpertti.fi
Ergomat työpistematot – esitteet:
Ergomat yleisesite (pdf)
Ergomat Basic B polyuretaani (pdf-in english)
Ergomat Basic S polyuretaani (pdf-in english)
Ergomat Softline Nitril (pdf-in english)